вторник, 16 април 2013 г.

Избрано от Salone del Mobile 2013: I WOOD LIKE - как се създава дизайн от дърво

Тази година в рамките на международното изложение Salone del Mobile в Милано, което се състоя от 9 до 15 април, за първи път се проведе мащабна инициатива посветена на създаването на продукт от дърво, проследяваща процеса от идеята на дизайнера, през създаването на прототип, до въвеждането в производство.

















Проектът е създаден в сътрудничество между FederlegnoArredo, Scm Group и Culturalegno и целта му беше да разкрие пред младите дизайнери и посетителите на изложението възможностите в работата с дърво, от суровия материал до завършения продукт. Материали, видове дървесина, продукти, предмети на дизайна, демонстрации на изкусна ръчна обработка и индустриални производствени решения с цифрово-програмно управление.

видове дървесина - описание и опознаване чрез допир

















Проектът включваше 4 секции, отразяващи 4 етапа: планиране (идея, познание за суровия материал,  видове дървесина и техните особености и свойства), създаване на прототип, програмиране и производство.
Бяха показани мостри на различни видове дървесина, като акцент за важността на познаването на материала, от който се раждат предметите на дизайн. 

Посетителите имаха възможността да наблюдават на живо като пример изработката в различните етапи на един продукт - икона: масата Vaulted Table на лондонското студио Bloomlab Architecture & Design.

ръчна изработка на елементите от дърво















 

Майстори-занаятчии изработваха в реално време различните елементи за създаването на прототипа на масата. Процесите в изработката включваха моделиране, фрезоване, пробиване.

















Избраният обект за производство, масата Vaulted table, беше внимателно подбран пример, който засяга проектирането и производството на един подобен предмет в максималната му изчерпателност и сложност.

Триизмерните елементи на масата разкриха и предизвикателствата при машинното производство. Сложният процес беше реализиран с 5-осния център с цифрово-програмно управление Tech Z 5 от Scm.

цифрово-програмно производство с TechZ 5 от Scm Group
масата Vaulted Table по дизйн Bloomlab

































За повече информация относно възможностите за производство, на разположение на българските професионалисти в мебелния дизайн и мебелното производство е официалният дилър на Scm Group за България - РИМ Инженеринг (www.rimeng.bg, info@rimeng.bg)

Няма коментари:

Публикуване на коментар