петък, 23 октомври 2015 г.

Архитектура на Португалския бряг - бар-ресторант Cella Bar

Cella Bar се намира на брега на Океана, в Мадалена, Португалия. В него хармонично се преплитат старо и ново строителство, с абсолютната хегемония на дървото като строителен материал. За проекта разказват архитектите работили по него - FCC Arquitectura.


Сградата е резултат от възстановяване, промяна на предназначението и разширяване на малка съществуваща постройка, която била изоставена много години.

Стените, покрива и дограмата са реставрирани според оригиналния им вид, а интериорът преправен, за да отговаря на съвременните изисквания за ресторант.При създаването на новото крило се мисли концептуално, а целта е съчетаване на елементите на обкръжаващата среда - морски вълни, крайбрежни скали, китове и винени бъчви. Сливането на тези елементи ражда напълно нов обем - динамичен и органично сливащ се със съществуващата сграда и с местоположението. Новата постройка напомня гигантска скулптура, създадена специално за мястото, на което се намира.

Сложността на изпълнение на проекта също не е за подценяване. Такива сложни форми, създадени с основен материал дърво обаче са напълно постижими, с правилните познания и производствени мощности. В това отношение опитът на SCM Group е ценен и в полза на дървообработващите предприятия с амбиции да изпълняват проекти с подобно ниво на сложност. Пример в това направление е и изследователският проект Streaming Innovation, представен по време на Ligna 2015 и за който писахме тук.

За повече информация относно възможностите на дървообработващите технологии за къщи, дограма и строителство - попитайте официалния дилър на SCM Group в България РИМ Инженеринг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар