петък, 22 май 2015 г.

Дизайнерските проекти на Ligna 2015: 500 KUBE

Aвтомобилът - символ на италиански дизайн облечен в дървена премяна

Cerejeira bocote maggiociondolo sucupira putumuju angelim rajado. Не, това не е тайнствено заклинание от някой древен ритуал. Това са имената на някои от 200-те вида дърво, което Лучано Молинари – 53-годишен занаятчия, производител на мебели и предмети на изкуството от Италия – е използвал върху своята творба “500 Kube”, Fiat 500 L от 1969-та година изцяло покрит с дървени кубчета.













Дървените блокчета са всякакъв вид и са събирани от всякакви места, включително отстрани на пътя, покрай корита на реки и купчини с дървени изрезки. Това е творба базирана на рециклиране, която набляга на безценната стойност на този материал и уникалната му способност да бъде използван отново и отново, за да създаде нещо ново. Изразява и уважението, което дължим на дървото, този прекрасен материал, и начинът, по който една чувствителна артистична натура може да го използва, за да създава творби с особена експресивност.















Синьор Молинари трансформира естествената си страст към дървото в арт форми. Малките блокчета, които е събрал досега от 351 вида различно дърво се превръщат в изграждащи тухли на неговите творби. Основната идея е вдъхването на нов живот и смисъл на някои икони на италианския стил, крайпътни камъни на италианската способност за сливане на въображение и продукт. Тези творби са посветени на кафе машината “Cupola” на Алдо Роси, също и на покрития с хиляди блокчета от различно дърво  култов мотопед от 1963-та Vespa 50, който посреща посетителите на шоурума на SCM Group в Римини, Италия.

Точно в този шоурум влиза Молинари на 10-ти февруари 2015-та, за да започне работа по неговия “500 Kube”. Впечатляваща творба, която улавя експресивността и уникалния почерк на занаятчийската работа с дърво. Проектът е финализиран през месец май в палата 11 на изложението Ligna 2015, на щанда на SCM Group посветен на класически дървообработващи машини за малки и средни производства и занаятчии. Това е идеалната среда за Молинари да завърши творбата си и да сподели едно изживяване, комбиниращо изкуство, дърво, дизайн, технологии, сръчност и творчество.


 














Няма коментари:

Публикуване на коментар