четвъртък, 21 май 2015 г.

Дизайнерските проекти на Ligna 2015: Streaming Innovation

Събития от ранга на Ligna са свързани с огромни изложбени площи и десетки експонати за изложителите. Това, което прави щандовете атрактивни за специализираната аудитория са самите експонати, но и ролята на експо дизайна никак не е за подценяване. Отличителни в рамките на Ligna 2015 в тази посока са два дизайнерски проекта – Streaming Innovation и 500 Kube, украсявали основния щанд на SCM Group.

STREAMING INNOVATION или силата на дигиталното производствоЗад този проект стоят работата, проучванията и експериментите на Федерико Роси, професор към Училището за Строителство и Архитектура на London South Bank University. Италианският професор наскоро е основал лаборатория в рамките на университета, която работи в областта на Дигиталната Архитектура и Роботизираните Конструкции. Екип от специалисти и техници тества системи базирани на директното преминаване от дизайн към производство, от софтуер към машина. С други думи, от идеята до обекта, какъвто и да е той.

„В научните среди има все по-голям интерес към концепцията „от дизайн към производство“, с други думи към технологии, които могат да трансформират сложни по проект геометрии на езика на машинните агрегати и на работните центри с програмно управление“, обяснява професор Роси. „Провеждаме това приложно изследване с SCM Group от няколко години. За нас е голяма възможност да експериментираме и да тестваме как нашите идеи могат да бъдат развити в ежедневната работа на една компания. Дигиталният подход към производството скоро ще бъде прилаган на практика в компании с всякакъв размер.“

Всичко това довело до „Streaming Innovation”, структурата  по средата на основния щанд на SCM Group на Ligna 2015.

„Тази година искахме да пробваме различна и по-развита триизмерна структура, която изразява многообразието на повърхностите и обемите, които могат да бъдат постигнати лесно и бързо с 5-осна машина. Сложни форми, напомнящи природни се съчетават с концепции, които са в основата на движението в пространството на инструмента в 5-осната машина. Тази уникална лееща се триизмерна технологична инсталация обединява естетика и дърво, за да създаде различни пространства, удобни зони и проходи, през които посетителите получават достъп до щанда… монументална и конкретна демонстрация на безграничния потенциал, които може да бъде достигнат чрез знанията и уменията на SCM Group  и възможността за работа във всяка пространствена динамика и форма и за вдъхване на живот във всяка идея, дори най-амбициозната.“За производството на тази сложна и амбициозна структура кредит на доверие получава малката италианска компания Naldini Arredamenti, наскоро закупила 5-осен работен център модел Tech Z5 от SCM. Някои наричат това „ново дигитално занаятчийство“. Едно не особено вълнуващо определение, но то повече от всичко обхваща един нов начин на работа, които не е отреден само на големите компании с мащабни производствени линии, а е все по-достъпен за всички.

Управителят на РИМ Инженеринг г-н Паунов
на щанда на SCM Group - Ligna 2015

Няма коментари:

Публикуване на коментар